Feminismi vapauttaa sinutkin keski-ikäinen mies

Tänään YLE:llä uutisoitiin siitä, miten Suomessa itsensä syrjityiksi kokevat erityisesti 45–59-vuotiaat miehet eli 27 prosenttia vastaajista.

Keskustelussa usein syyn näiden miesten kärsimyksestä saa feministit tai vähemmistöt.

Samalla usein väitetään, että naisten oikeuksien eteneminen johtaa miesten kärsimykseen, tai että tyttöjen tasa-arvoinen kohtelu asettaisi pojat marginaaliin. Feminismi ei johda sukupuolten tuhoon, vaan hyödyttää kaikkia sukupuolia. Ydinperheen ympärille rakentuvat sukupuoliroolit asettavat perhe-elämälle tiukasti määritellyt normit, jotka eivät liity ainoastaan sukupuoleen, vaan myös luokkaan.Miehen ja naisen kuuluu rakastua. Kuuluu olla ikuisesti yhdessä. Naisen sija on olla äiti, joka siivoaa ja huolehtii lasten tavaroista, suunnittelee kauppalistat ja lomat, toimii perheen projektipäällikkönä ja tietotoimistona. Isän tehtäväksi on annettu taloudesta ja muista isoista päätöksistä huolehtiminen, isän pitää olla vahva ja rohkea, äidin herkkä ja hössöttää.

Kotitöiden ja palkkatöiden tasainen jakautuminen on olennaista, sillä se suojaa kaikkien sukupuolen tilaa myös elämän kriiseissä kuten eroissa.

Nämä hierarkiat seuraavat meitä myös työelämään. Yhä vuonna 2021 johtajan sukupuoli uutisoidaan tasa-arvon saavutuksena, silloin kun kyseessä on nainen – miehet sen sijaan nähdään työelämässä automaattisesti auktoriteetteina. Tietenkin haluamme naisia johtotehtäviin ja nuorten on nähtävä, että sukupuoli ei määritä sitä mihin pystyt tai mistä kannattaa haaveilla, monimuotoisuuden lisääminen tekee hyvää myös bisnekselle. Kun johto ymmärtää asiakasta menestyy yritys myös paremmin. Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin perusteli Koneen tavoitetta kasvattaa naisten määrää johtoasemissa yrityksessään sillä, että puolet hissien käyttäjistä ovat naisia, miksi ihmeessä puolet johtajista ei olisi.

Feminismi antaa miehille luvan päättää itse minkälainen mies haluaa olla. Liian ahdas miehen rooli on turmiollinen, kun mies ei jaksakaan olla “vahva” tai halua omistautua vain uralle ja koville arvoille. Liian usein miesten yksinäisyys ja sairaus hiljennetään toksisen maskuliinisuuden vuoksi. Liian usein miehet eivät hae apua koska miehen rooli ei sitä salli.

Feminismi kehottaa meitä tajuamaan, että mies on enemmän kuin saavutustensa summa, kokonainen ihminen jolla on myös heikkoutensa ja omat toiveensa. Ei ole yhtä tapaa olla mies, nainen tai jotain muuta. Tapoja olla on niin monta kuin meitä ihmisiä on olemassa.

Kaikki voittavat kun yhteiskunnassa ihmisen sukupuoli, etninen tausta, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai toimintakyky eivät määritä ihmisen yhteiskunnallista asemaa ja mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. Tähän päästäksemme meidän pitää haastaa itsemme suhtautumaan kriittisesti omaan toimintaamme ja pakottaa meidän irrottautumaan vanhoista ajattelumalleista. Se vaatii nöyryyttä kuunnella ja itsevarmuutta tunnustaa, että ei tiedä kaikkea ja ennen kaikkea haluaa oppia lisää.

Tässä onkin feminismin pihvi. Se, joka on niin haastava monelle niellä. Me emme ole valmiita vielä, mutta ihminen on oppivainen eläin. Feminismi on työkalu siihen, että se vapauttaa ihmisen heterouden, cissukupuolisuuden, valkoisuuden ja keskiluokkaisuuden tiukoista normeista, katsomatta siihen, kuulummeko vähemmistöön tai enemmistöön.

Feminismillä voimme rikkoa myytin normaaliudesta, jotta jokainen on vapaa olla ja ilmaista itseään juuri sellaisena kuin on. Jotta jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi omana itsenään ja valita itse mitä haluaa elämässä tavoitella.

Edellinen
Edellinen

Vastine Yle:n blogiin

Seuraava
Seuraava

Laita viestiä kun olet kotona