Vastine Yle:n blogiin
Alexander Puutio kirjoittaa Ylen kolumnissaan siitä, kuinka tärkeätä olisi olla oikeata mieltä oikeista syistä. Hän sivuaa tekstissään Unionin ja yhteistyökumppaneidemme @omatahto -kansalaisaloitekampanjaa, jonka tarkoitus on saattaa Suomen aborttilainsäädäntö nykyaikaan ja itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi. Puutio arvioi, että kampanjassa kyse olisi sloganomiikasta, ei politiikasta, lainsäädännöstä ja ihmiskehoista ja -elämistä, ja vaatii monimuotoisempia lähtökohtia kampanjoihin.
Kun puhutaan naisten kehollisesta itsemääräämisoikeudesta, yllättävän usein saapuu paikalle joku, jota asia ei oikeastaan kosketa. Tällä kertaa hänellä on aseenaan anekdootti joltakin aborttiklinikalta Yhdysvalloista. Puutio kertoo, kuinka hän tapasi aborttiklinikalla työskennelleen ihmisen, josta oli kurjaa käsitellä abortoituja alkioita ja sikiöitä. Me pidämme vielä kurjempana sitä, että vastoin tahtoaan raskaana olevan pitää ruinata lupa aborttiin kahdelta lääkäriltä. Tämä nimittäin viivästyttää raskaudenkeskeytysprosessia ja siten siis kuormittaa sekä raskaana olevaa että terveydenhuoltojärjestelmää.
Tiukempi aborttilainsäädäntö ei vähennä aborttien määrää, se vain tekee niistä vaarallisia raskaana olevalle. Kaikkiaan kansainvälisistä tutkimuksista selviää, että mitä rajoitetumpi aborttilaki on, sitä enemmän raskaudenkeskeytyksiä tehdään. WHO:n mukaan noin 75% abortin kieltävissä tai sitä hyvin tiukasti rajoittavissa maissa tehdyistä aborteista on vaarallisia. Maissa, joissa laki raskauden keskeyttämisestä sallii keskeytyksen laajemmin, 90% keskeytyksistä on turvallisia. Lisäksi abortteja tehdään vähemmän, sillä yleensä laillisiin abortteihin liittyy mahdollisuus ehkäisyneuvontaan, jos raskaana oleva sellaista tarvitsee.
Abortin saannin vaikeuttaminen ei siis ole viisas eikä inhimillinen keino aborttien määrän laskemiseksi. Viisas ja inhimillinen keino on maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille. Niissä kunnissa, joissa on otettu käyttöön maksuton ehkäisy, on saatu aborttien määrät laskuun.
Ensi kerralla, kun Yle päättää antaa fooruminsa keskusteluun naisten oikeuksista, olisi ehkä aiheellista kuulla niitä, joita aihe koskettaa – meitä naisia.
Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja ja nainen, joka alkaa olemaan lopen kyllästynyt siihen, että miehillä on niin paljon mielipiteitä siitä, mitä naiset saavat ja eivät saa tehdä omalla kehollaan.