Kokoomus rampauttaa Helsingin kilpailukykyä
Tänään julkaistava hallitusohjelma lupaa näin ensisilmäyksellä kylmää kyytiä Suomen suurille kaupungeille. Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n kasaama hallitusohjelma pitää tiettävästi sisällään mittavia leikkauksia muun muassa asumistukeen eli toisin sanoen tuleva hallitus on päättänyt tehdä seuraavat neljä vuotta kaupunkien kilpailukykyä rampauttavaa politiikkaa.
Joku voi pohtia, miten asumistukeen kohdistuvat leikkaukset vaikuttavat Suomen suurten kaupunkien, kuten Helsingin vetovoimaan. Helsingissä on kuitenkin jo nyt käynnissä etenkin naisvaltaisten alojen työntekijöiden kriisi, eikä kaupungin pienipalkkaisen työssäkäyvän väestön toimeentulolle ole tälläkään hetkellä luotu riittäviä edellytyksiä. Kun asumistukea heikennetään ja samalla esimerkiksi asumistuen alueelliset tasoerot päätetään poistaa vaikuttaa väistämättä siltä, että hallitus on tarkoituksenmukaisesti halunnut vaikeuttaa esimerkiksi Helsingin mahdollisuuksia pärjätä.
Asumistukeen kohdistuvien leikkausten ohella tuleva hallitus on kaavaillut myös arvonlisäverojen korotuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aiemmin kymmenen prosentin arvonlisäverokannassa olleiden tuotteiden ja palveluiden arvonlisäveroa korotetaan neljällä prosenttiyksiköllä. Tähän kategoriaan lukeutuvat muun muassa kulttuuri- ja liikuntapalvelut, lääkkeet sekä joukkoliikenne, joista jälkimmäisenä mainitun hintoja on Helsingissä jo nyt korotettu jatkuvasti. Arvonlisäverokannan uudistuksen seurauksena Helsingin seudun joukkoliikenteen hinnat tulevat siis kohoamaan entisestään.
Toisin sanoen tulot laskevat, mutta hyödykkeiden ja palveluiden hinnat nousevat. Pahoin pelkään, että meillä on pian edessämme tilanne, jossa me emme saa enää ihmisiä muuttamaan Helsinkiin, kun hallituksen tavoitteena on riistää rahat kaupunkien työssäkäyvältä väestöltä. On selvää, että tällaisella politiikalla me emme tule saamaan väkeä ja työntekijöitä Suomen kaupunkeihin.
Mitä tulee Helsinkiin, ihmettelen etenkin Helsingin pormestarin ja apulaispormestarin toimintaa. Sekä pormestari Juhana Vartiainen että apulaispormestari Daniel Sazonov istuivat Säätytalolla, kun neuvotteluja käytiin ja hallitusohjelmaa kasattiin. En ymmärrä, miten poliitikot, jotka maalaavat itsestään kuvaa Helsingin kaupungin puolustajina ja edunvalvojina, ovat suostuneet ajamaan tällaista politiikkaa. Etenkin apulaispormestari Sazonovin voisi kuvitella olevan hyvin perillä Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluiden tilanteesta ja siitä kurimuksesta, joka Helsingissä vallitsee. Tätä kokoomuksen kaksilla rattailla ajamista ihmettelen syvästi.
Helsingin kaupunginvaltuuston väistyvänä puheenjohtajana toivon, että kokoomuksen neuvoteltua Säätytalolla Helsingin näkökulmasta näin heikon diilin, ovat he valmiita myös korjaaviin toimenpiteisiin edessä häämöttävissä budjettineuvotteluissa. Odotan innolla, millaisilla toimenpiteillä kokoomus Vartiaisen ja Sazonovin johdolla aikoo kompensoida tämän niille Helsingissä asuville työssäkäyville ihmisille, joihin nämä tulevan hallituksen toimenpiteet kipeästi iskevät.