Miksi me olemme luoneet sellaisen mallin, joka suosii hyväosaisia, hyvin toimeentulevia perheitä ja syrjii maahanmuuttajia tai heikon koulutustason perheitä?
Tämä ei ole aprillipila.
Helsingin Sanomat uutisoi tänään 1.4. siitä, miten oppilaita kohdellaan helsinkiläisissä kouluissa eri tavoin sen perusteella, ovatko he painotetussa opetuksessa vai tavallisella yleisluokalla.
Tutkijan mukaan tilastollisesti huono-osaisillakin asuinalueilla painotettu luokka on valkoisempi ja hyväosaisempi kuin muu osa koulun oppilaista. Tavallisilla luokilla puolestaan ovat ne lapset, joiden vanhemmat eivät osaa, jaksa tai halua ohjata lapsia valintakokeisiin.
Kyllähän me kaikki tiedetään, että tätä tapahtuu, mutta on tämä silti järkyttävää luettavaa.
Miksi me olemme luoneet sellaisen mallin, joka suosii hyväosaisia, hyvin toimeentulevia perheitä ja syrjii maahanmuuttajia tai heikon koulutustason perheitä?
Minusta ensi valtuustokauden tärkein tavoite täytyy olla eriytymiskehityksen katkaiseminen. Meidän täytyy lopettaa puhe siitä, että jokaisen koulun tulee olla hyvä ja siirtyä TOIMINTAAN.
Mitä toiminta sitten on?
1. Rahoitus
On tylsää sanoa, että raha ratkaisee, mutta kun koulutuksen rahoituksen on annettu vuosi vuodelta rapistua, on meidän pakko sanoa se ääneen: koulutukseen tarvitaan lisää rahaa. Tätä ei ratkota sillä, että leikkaamme niistä kouluista, joissa asiat ovat jo hyvin vaan sillä, että lisäämme tukea ja rahoitusta sinne missä tarvetta on.
2. Lähikoulun on oltava hyvä
Lopetetaan pelkkä puhe siitä, että jokaisen koulun tulee olla hyvä ja luodaan suunnitelma siitä, miten jokaisesta koulusta tulee aidosti hyvä. Vahvistetaan tasa-arvorahoitusta, joka tasaa alueellisia oppimisen edellytyksiä koulujen välillä. Jokaisessa koulussa voisi olla jopa painotettua opetusta, jolloin koulushoppailun rooli alkaa kutistua.
3. Oppilaaksiottoalueiden muuttaminen
Meidän täytyy myös katsoa tarkkaan oppilaaksiottoalueita. Raja ei voi mennä omakotitaloalueen ja vuokra-alueen välillä. Me tarvitsemme luokkia, joissa on eri taustaisia oppilaita, jotta jokainen voi menestyä - ei vaan hyväosaiset ja -tuloiset.
4. Painotetun opetuksen viestinnän lisääminen ja paikkojen tasaaminen ympäri Helsinkiä
Painotettu opetus lisää motivaatiota kouluissa ja antaa koululaisille laajemmin mahdollisuuksia onnistua koulussa. Nykyään painotettuun opetukseen pitää osata hakeutua. Painotettua opetusta pitäisi lisätä myös lähiöissä ja siitä pitäisi viestiä enemmän esimerkiksi eri kielillä niin, että opetukseen löytävät muutkin kuin valkoisen yläluokan lapset.