Aika maksaa koulutusvelat takaisin
Koulutuksesta on leikattu yli 2 miljardia euroa tällä ja edellisellä hallituskaudella. Se on aivan käsittämättömän iso summa. Leikkaukset on tehty suorien leikkausten lisäksi indeksejä jäädyttämällä, normeja löyhentämällä, rahoitusvastuusta vetäytymällä ja pysyvää toimintaa hankkeistamalla. Kekseliäisyyden puutteesta ei ainakaan voi syyttää!
Moni kysyy, miksi leikkauksia on tehty, vaikka kukaan ei niitä kannata? No, lets face it: Leikkaukset ovat olleet mahdollisia, koska niillä on ollut kaikkien suurten puolueiden tuki. Koulutuksesta leikkaaminen on ollut heistä vähemmän epämiellyttävää kuin verotuksen nostaminen suurituloisilla, velanoton maltillisempi vähentäminen, veronkierron torjuminen tai ympäristölle haitallisten tukien leikkaaminen. Lapsilta, nuorilta ja työttömiltä on ollut helppo viedä. Sipilän hallitus tullaan muistamaan maamme historian sivistyskielteisimpänä hallituksena.
Leikkausten vuoksi opetustunteja on vähennetty, opettajia irtisanottu ja opetusryhmiä suurennettu. Lukioissa on ollut jopa 50 oppilaan ryhmiä, monella nuorella on amiksessa opetusta alle 16 tuntia viikossa. Ammatillisesta koulutuksesta on vähennetty 1600 opettajaa ja ammattikorkeakouluista suunnilleen saman verran.
Mielestäni pahinta on, että opiskelijat eivät ole saaneet tarvitsemaansa tukea ja ohjausta eivätkä opettajat tarvittavaa täydennyskoulutusta. Pienryhmiä on lakkautettu, mutta tukea ei ole tuotu tavalliseen ryhmään. Näin esimerkiksi inkluusio on muodostunut monelle opettajalle kirosanaksi ja digitalisaatio oppimista haittaavaksi riesaksi. Näin ei saisi olla. Resursseja uudistumiseen tarvitaan, kehittämiselle pitää olla voimavarat ja opettajilla mahdollisuus tehdä työnsä hyvin.
Konkreettinen osoitus leikkausten haitallisista vaikutuksista on ollut Sipilän hallituksen käsiin levähtänyt osaajapula. Ensin leikattiin ammatillisesta ja aikuiskoulutuksesta niin että natisi ja sitten hups hei, yritysten kasvun suurimmaksi esteeksi muodostuikin se, ettei osaavaa työvoimaa ole tarjolla. Tämä on osoitus lyhytjänteisestä politiikasta, jolla leikataan perustaa tulevaisuuden kasvulta. Suurimpiä häviäjiä olivat kuitenkin ne nuoret ja aikuiset, jotka sysättiin syrjään, ja joille ei tarjottu uusia mahdollisuuksia sen jälkeen, kun työpaikat lähtivät alta.
Suoranaiset leikkauskiiman lisäksi koulutuksesta leikkaaminen on ollut mahdollista myös siksi, että 90-luvun laman ja uusliberalistisen politiikan seurauksena koulutukselta leikattiin sitä suojaava normiperusta sekä toiminnan valvonta ja muu ohjaus ihan minimiin. Kouluihin ei ole säädetty opettajamitoitusta toisin kuin sote-alalle hoitajamitoitus. Toiminnan lain mukaisuutta ja turvallisuutta ei valvota eikä ongelmiin puututa ennakollisesti niin kuin vaikkapa elintarvikealalla. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä lakeja ei tarvitse noudattaa. Laki ei suojaa lasta.
Jotta leikkausten vahingolliset vaikutukset jäisivät mahdollisimman lyhytkestoisiksi, on rahoitustasoa nostettava pikaisesti. Vihreiden tavoitteena on palauttaa koulutukseen miljardi euroa rahoitusta seuraavalla hallituskaudella. Se on hyvä alku, ja toivon että siihen löytyy tuki myös muilta puolueilta. Tällä rahalla voitaisiin maksaa koulutusvelkoja takaisin sekä varmistaa lasten sivistyksellisten oikeuksien toteutuminen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että
Säädetään opettajamitoituksesta lailla ja huomioidaan mitoituksessa myös vieraskieliset oppilaat
Turvataan ammatillisen koulutuksen opiskelijalle oikeus opetukseen
Turvataan oikeus myös opiskeluun pienryhmässä silloin, kun se on lapsen edun mukaista.
Annetaan aluehallintovirastoille oikeus puuttua ja sanktioida oma-aloitteisesti toimintaa, jos se on järjestetty lain vastaisesti.