<![CDATA[Fatim Diarra - BLOGI]]>Tue, 18 Jun 2019 13:01:27 +0300Weebly<![CDATA[Linjapuhe Vihreiden puoluekokoukselle]]>Mon, 17 Jun 2019 12:56:13 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/linjapuhe-vihreiden-puoluekokoukselleRakkaat Vihreät, kasvattijärjestöni ja poliittinen kotini.

Olen Fatim Diarra, feministi ja peloton tasa-arvon puolustaja. Minua kuvataan usein räväkäksi, mutta tässä maassa iso musta nainen ei voi astua huoneeseen anteeksipyytävästi. 

Minä en luovuta vaikka moni haluaa työntää tämän näköiset ihmiset marginaaliin. Ei, minä en ole taskulämmin, minulla ei ole sellaista etuoikeutta.

Minä olen maahanmuuttajan tytär Helsingin Jakomäestä, niistä taloista jotka olivat Nousukausi elokuvassa. Minä en ollut luokkani priimus, minulla on lukihäiriö ja olen käynyt kymppiluokan. Koulu oli minulle hankalaa, mutta minä olen tehnyt töitä hartiavoimin, päässyt yliopistoon ja rakentanut itselleni ammatillisesti kovan uran ja menestynyt politiikassa.

Mikään tästä ei ole tullut ilmaisesti, se on työn tulosta.

Uskon, että osaisin tukea puheenjohtajaamme ja aktiivejamme, sillä mitä tiedän miltä hyökkäys tuntuu. Olen epäonnistunut julkisesti, se kasvatti minua ja teki minusta paremman poliitikon ja ihmisen. Olen oppinut virheistäni. Olen kasvanut ja kehittynyt. Kun mokaa julkisesti oppii sen, miten politiikassa masinoidaan vihaa, luodaan toiseutta ja rakennetaan hyökkäyksiä kokonaisia liikkeitä vastaan. Kuitenkin, opin ymmärtämään sosiaalisen median voimaa ja nopeutta sekä, sitä miten kriisiviestinnän keinot unohtuvat kaaoksen keskellä.

Olen tehnyt tänä keväänä kahdet vaalit ja upeinta siinä oli se, miten moni ihminen tuli kiittämään minua siitä, että olen ehdolla. Moni sanoi, ”vihdoin politiikassa on joku joka näyttää minulta.” Vihdoinkin joku, ”joka puhuu samalla kielellä kuin me. ”

Se, että mä en ole täydellinen ja uskallan näyttää omat säröni, on vahvuus, se tekee minusta samaistuttavan ja osoittaa, että politiikassa on tilaa ihmisyydelle.

Kun opetin Korsossa, pieni musta tyttö sanoi minulle ”miten sinä voit opettaa.” Hämmennyin ja kysyin "miksi?" Tyttö sanoi ”Koska Fatu sinä olet musta.” 

Tämä pieni tyttö, ei ollut koskaan nähnyt itsensä näköistä ihmistä auktoriteettiasemassa.

Sillä on väliä minkä näköisiä ja millä taustoilla ihmiset politiikkaan tulevat. Minä toivon, että voin auttaa tätä puoletta ja tätä salia olemaan muuttumaan edustavammaksi. Olen kyllästynyt siihen, että rodullistetut ihmiset voidaan laskea myös meidän toiminnassa kahden käden sormilla.

Minua on useasti kuvattu intohimoiseksi, mutta realistiseksi. Realisti minussa sanoo, että tästä hallituskaudesta tulee vaikea.

Me tarvitsemme puolueen johtoon ihmisiä, jotka pitävät pään kylmänä myös tiukoissa paikoissa ja  varmistavat Vihreille tärkeimpien tavoitteiden toteutumisen.

Meidän tehtävä on seistä puheenjohtajan takana kannustaen, tukien ja tiedostaen, että tehtävä ei ole helppo. Emme ole aina olleet parhaimmillamme omiemme puolustamisessa, mutta silloin kun päätämme tukea toisiamme, olemme voittamattomia.

Kun maan taloudella menee hyvin ja työllisyys kasvaa on helpompaa puhua ilmastonmuutoksesta, koulutukseen panostamisesta ja tasa-arvosta. Mutta niistä, on pidettävä kiinni myös talouden heikentyessä. Minulle työmme tasa-arvon, koulutuksen, eläinten, puolesta on ennen kaikkea työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Siirtymä kestävään ja eettiseen talouteen ei tapahdu pilvilinnoja maalaamalla. Maailmaa ei voida pelastaa, jos työttömyys ja syrjäytyminen kasvavat. Silloin pahoinvointi keskittyy lapsiin, matalasti koulutettuihin miehiin, yksinhuoltajiin, maahanmuuttajiin ja nuoriin.  Jos on huolissaan oman perheensä taloudellisesta selviytymisestä, jos ei näe itsellään tulevaisuutta, ei tämän planeetan pelastaminen välttämättä nouse kaikista korkeimmaksi prioriteetiksi. Hyvinvointivaltion puolustaminen on ilmastoteko.

Me ei pelata mitään nappulaliigaa ja tämän puolueen on pystyttävä toimimaan niin, että sen selkäranka, eli me aktiivit, jaksamme tehdä työtä. Emme vain vaalien aikana vaan myös vaalien välillä. Meidän pitää valjastaa se osaaminen, joka meillä on ja tukea toisiamme enemmän. Niin kunnissa kuin järjestöissä, aivan koko Suomessa.

Minä olen viestinnän ammattilainen ja haluan antaa sen kaiken osaamisen tämän puoleen käyttöön. Meidän on kurkotettava pidemmälle ja oltava strategisempia. Minä toisin puoleen puheenjohtajistoon strategista hoksnokkaa,  minä haluan olla mukana rakentamassa vihreistä pääministeripuoluetta.

Meillä on helposti kivaa keskenämme. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta me emme saa rakastua liikaa omiin sanoihimme. Politiikka on dialogia, yhteistyötä. Politiikassa vain omia pieruja haistelemalla ei pitkälle pötkitä. Tämä ei tarkoita periaatteiden myymistä vaan sitä, että emme kompastu ylimielisyyteemme.

Me emme ole aina oikeassa. Meidän tavoitteemme etenevät vain yhteistyössä muiden kanssa.

Maailman pelastaminen on joukkueurheilua, minä tarvitsen teidän äänenne, sillä minä olen se laitapuolustaja, jonka tämä puolue tarvitsee.  

.
]]>
<![CDATA[Ei tänään, ei huomenna, ei ikinä]]>Mon, 20 May 2019 12:00:14 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/ei-tanaan-ei-huomenna-ei-ikina
Viime päivinä minua on inhottanut keskustelu abortista. Miten vuonna 2019 voi olla ajankohtaista keskustella siitä, onko naisella oikeus omaan kehoonsa vai ei.

Tällä kertaa tämä keskustelu on lähtöisin Amerikasta Alabaman osavaltiosta, jossa hiljattain päätettiin, että abortti on täysin laiton - oli sitten kyse raiskauksesta tai insestistä. Myös Georgian, Kentuckyn, Ohion ja Missisippin osavaltioissa on käsittelyssä lakialoitteet, että abortti on laiton jos alkion sydän lyö. Ja sydämen lyönti on mahdollista tunnistaa jo kuudennelta viikolta alkaen - kun useat naiset eivät vielä edes tiedä olevansa raskaana.

Tätä ilmiötä kommentoimaan Suomen media on kaivanut Päivi Räsäsen, joka kommentoi Iltalehdelle, että samaa ajattelua tulisi tuoda Suomeen.

Suomessa raskauden keskeytys voidaan tehdä jos 24. Raskausviikkoon saakka jos sikiö on epämuodostunut ja raskauden keskeyttäminen voidaan tehdä koska vain jos sen jatkuminen tai synnyttäminen aiheuttaa naisen hengelle tai terveydelle vaaran.

Ja näinhän sen olla pitää. Nyt käytävässä keskustelussa aborttiin suhtaudutaan niinkuin se olisi joku asia jota tehdään huvin vuoksi. Ei abortti ole mikään riemun asia. Abortti on aina vaikea päätös ja se, että demonisoidaan naisia, jotka päätyvät aborttiin on sydämetöntä. Siinä oikein joukkovoimalla lyödään lyötyä.

Mihin abortin laittomuus johtaa? Kun olin työmatkalla Irlannissa paikallisen opiskelijajärjestön toimijat kertoivat siitä miten he salakuljettavat jälkiehkäisypillereitä kampuksille Englannista,  jotta opiskelijat, jotka eivät siis ole oikeutettuja seksuaalivalistukseen koska sen pelätään kannustavan seksiin, voivat keskeyttää raskauden turvallisesti. Irlannin aborttikielto johtaa myös aivan kammottaviin tapauksiin. Yksi hirvittävimmistä on nuoren turvapaikan hakijan tarina. Raskaana ollut turvapaikanhakija nainen kahlittu sairaalasänkyyn, koska pelättiin, että nainen pakenee Englantiin hankkimaan abortin. Hänet sidottiin sänkyyn ja odotettiin kunnes sikiö oli tarpeeksi vanha, jotta hän selviäisi kohdun ulkopuolella ja sitten naiselle tehtiin tahdon vastainen keisarileikkaus.

Toisella kerralla toisessa EU-maassa matkaseuralaiseni sai keskenmenon. Sairaalassa ei suostuttu suorittamaan kaavintaa vaikka sydänääniä ei kuulunut. Siellä todettiin, että pitää odottaa 7 vuorokautta ilman sikiön sydänääniä jos vaikka Jeesus palauttaisi sikiöön elämän. Olisimme saaneet kyllä nunnia rukoilemaan tämän sikiön puolesta. Me emme rukoilleet ihmeitä vaan palasimme Suomeen, jossa terveydenhuolto järjestelmä tunnistaa tosiasiat.

Espanjassa, jossa abortti on herättänyt viime vuosina keskustelua, äärioikeisto haluaa kieltää abortin. Yle uutisoi, että Madridissa pormestarin paikkaa tavoittelevan Javier Ortega Smithin mukaan naisilla on oikeus syödä, päättää kampauksestaan ja kynsistään, mutta oikeutta päättää syntymättömän lapsen elämästä heillä ei tulisi olla.

Tämä ilmiö jossa oikeisto ja konservatiivinen kristinusko lyö hynttyyt yhteen ja alkaa järjestelmällisesti purkamaan naisten oikeuksia ei ole mikään vahinko. Kyseessä on järjestelmällinen hyökkäys tasa-arvoa ja naisia vastaan. Meidä on sanottava, ei, ei tänään. Ei koskaan.

Tämä on juuri sitä, että naiset halutaan laittaa johonkin ihmeelliseen rooliin, jossa meidän päätehtävä on näyttää nätiltä ja miellyttää miestä. Meillä naisilla on tasan tarkkaan aivan samat oikeudet kuin miehillä ja me emme alistu enää vain kauniiksi omistusesineiksi.

Emme tänään, emme huomenna, emme enää ikinä.Abortti Euroopassa:
https://fra.europa.eu/en/publication/2017/mapping-minimum-age-requirements/access-abortion-services

Päivi Räsänen & mielipiteet:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6498d507-fcc6-4885-b198-342f18a11858
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006111296.html

Espanja ja feminismi:
https://yle.fi/uutiset/3-10788574

Irlanti ja keisarileikkaus
https://www.theguardian.com/world/2014/aug/17/ireland-woman-forced-birth-denied-abortion

]]>
<![CDATA[Miksi äänestää eurovaaleissa?]]>Thu, 09 May 2019 12:03:34 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/miksi-aanestaa-eurovaaleissa
Tänään vietetään Eurooppapäivää! Hurraa!

Mulle Eurooppa on rauhan projekti, jolla taataan hyvinvointia yhteiselle maanosalle. Ajattelen, että on tärkeää saada parlamenttiin edustajia, jotka ymmärtävät miten suurten kysymysten kanssa itse Euroopan unioni ja sen jäsenmaat painivat ja jotka uskaltavat ottaa rohkeasti kantaa paremman Euroopan puolesta. Yhdellä parlamentin jäsenellä (MEP) on päätöksenteossa paljon valtaa, sillä heitä ei sido Suomen tai puolueen linja. 

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksen mukaan 56% suomalaisista suhtautuu EU jäsenyyteen myönteisesti ja erityisesti nuoret ovat EU myönteisimpiä. Kuitenkin Eurovaalien äänestysprosentti on ollut vuonna 2014 vain 39,1%.

Alhainen prosentti tarkoittaa sitä, että yhdellä äänestäjällä on paljon valtaa näissä vaaleissa. Minulle tämä merkitsee sitä, että on meidän tehtävämme varmistaa, että jokainen sukulainen, kaveri ja tuttu saadaan ymmärtämään eurovaaleissa äänestämisen tärkeys ja äänestämään.

Tästä syystä kokosin muutamia vinkkejä miten EU vaikuttaa Suomeen:

Suomi on osa EU:ta ja sen vaikutusalueella
Tämä tarkoittaa sitä, että EU:ssa tehtävä lainsäädäntö vaikuttaa suoraan Euroopan kansalaisten, eurooppalaisten yritysten ja jäsenvaltioiden viranomaisten toimintaan. Käytännön tasolla tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Euroopan Unioni päätti roaming -lainsäädännöstä, jonka mukaan Euroopan puhelimen käyttö Euroopan alueella on halvempaa.

Vapaa liikkuminen rajojen sisällä
Yhteisen alueen takia et joudu odottamaan maiden rajoilla pitkiä aikoja vaan voit kulkea EU-portista vapaasti. EU myös tukee opiskelijoiden vaihtoon lähtemistä ERASMUS-ohjelman avulla ja tarjoaa ilmaisia junalippuja opiskelijoille, jotka haluavat interrailata pitkin Eurooppaa.

Ruoka on sitä mitä ajattelet sen olevan
EU on standardisoinut taulukot ruokapaketteihin, jotta matkustaessa tiedät aina mitä syöt. Samalla on myös asetettu nimisuojat tietyille erikoistuotteille. Esimerkiksi fetan tulee olla aitoa fetaa, ei salaattijuustoa.

Vakuuttava ilmaston puolestapuhuja
Euroopan unioni tekee konkreettisia ilmastotekoja, joita muut maat seuraavat usein perässä. Näistä esimerkkejä ovat tiukat rajat päästöille ja kertakäyttömuovin kieltäminen.

Yhdessä turvallisemman Euroopan asialla
EU huolehtii alueen sisäisestä turvallisuudesta. Maat jakavat keskenään tietoa rikollisista, jotta ongelmaan pystytään puuttumaan paremmin. EU vaikuttaa esimerkiksi terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseen sekä ihmiskaupan ja hyväksikäytön poistamiseen.
 

Nämä asiat ovat vain jäävuoren huippu niistä tavoista, miten Euroopan unioni vaikuttaa. Jos siis läheisesi epäilee miksi äänestää eurovaaleissa kerro hänelle tämä:

Sinä vaikutat suoraan Euroopan unioniin. Halusitpa siis lisää ilmastonmuutoksen torjuntaa tai enemmän rahaa kulttuurin tukemiseen, niin nyt on sinun mahdollisuutesi vaikuttaa tähän kaikkeen. Euroopan unioni vaikuttaa sinun arkeesi. Äänestäminen vie vain hetken, mutta sillä on merkitystä seuraavalle viidelle vuodelle. Ja ellet sinä äänestä, niin me tiedämme kyllä että kaiken maailman sedät äänestävät.


Lähteet: 
Euroopan komissio, 60 hyvää syytä Euroopalle - miksi tarvitsemme Euroopan unionia? (2017)
Helin & Nurminen, Euroopan parlamentti (2017)
]]>
<![CDATA[Eurooppa pärjää vain osaamisella]]>Wed, 08 May 2019 06:56:31 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/eurooppa-parjaa-vain-osaamisella
Koulutusta on perinteisesti pidetty jokaisen maan omana asiana, jota EU:n ei pidä ryhtyä sörkkimään. Se kuuluu suvereniteettiperiaatteen mukaan kansalliseen päätösvaltaan. Ei olisikaan järkevää, että italialaiset rupeaisivat sanelemaan, mitä suomalaisissa kouluissa pitää opettaa tai ranskalaiset linjaisivat siitä, minkä ikäisenä lapsen pitää mennä kouluun.
 
EU on silti tärkeä vaikuttaja koulutuspolitiikassa, sillä se asettaa jäsenmaille yhteisiä tavoitteita ja päämääriä. Vaikka koulutusjärjestelmämme on kansallinen, se on kautta aikain saanut vaikutteita muista lähimaista ja siihen on omaksuttu kansainvälisten kasvatusajattelijoiden oppeja. Lopulta monet haasteet, joihin yhteiskuntamme pitää pystyä vastaamaan, eivät eroa kovin paljoa muiden maiden vastaavista. Siksi tiedonvaihto ja hyvien käytäntöjen levittäminen maiden välillä on tärkeää.
 
Koulutuksella on tärkeä rooli myös Euroopan keskeisen tavoitteen, vapaan liikkuvuuden edistämisessä. Jotta työntekijät voivat siirtyä ongelmitta maasta toiseen harjoittamaan omaa ammattiaan, lapset päästä uudessa kotimaassaan kouluun ja saada tutkinnon ja yrittäjät saada tarvitsemaansa työvoimaa, on meidän koulutusjärjestelmissä, tutkinnoissa ja osaamisen tunnustamisjärjestelmissä oltava tiettyä yhtenäisyyttä ja vertailtavuutta.
 
Jotta EU ja sen jäsenmaat olisivat kilpailukykyisiä myös tulevaisuudessa, on niiden pystyttävä vastaamaan kasvavaan osaajapulaan. Yhtäaikainen pula työpaikoista ja työntekijöistä on Euroopan laajuinen ongelma. EU:n alueella on jopa 18 miljoonaa työtöntä ja samaan aikaan kaksi miljoonaa työpaikkaa, joihin on vaikea löytää työntekijöitä.
 
Siksi tarvitaan mielestäni sisämarkkinoiden kehittämistä, osaamisen parempaa tunnistamista sekä toimivien käytänteiden levittämistä kaikilla koulutusasteilla. Osaamista Euroopassa on valtavasti, mutta se menee hukkaan, jos suomalainen lääkäri joutuu Tanskassa pitsalähetiksi tai kroatialainen insinööri ei ole saanut täydennyskoulutusta Jugoslavian hajoamisen jälkeen. Suomi ei pääse EU:n jäsenenä hyötymään muualla koulutetusta työvoimasta, jos koulutuksen laadusta ei ole takeita. Uusista työllisyyttä vahvistavista innovaatioista ei ole tietoakaan, jos tutkimus- ja kehitystoimintaan ei ole yhteistuumin panostettu.
 
Laadukas koulutus ja tutkimus edistää EU:n yhtenäisyyttä, työvoiman saatavuutta ja maahanmuuttajien integraatiota yhteiskuntaan ja työmarkkinoille. Laadukkaan ja saavutettavan varhaiskasvatuksen ja opetuksen pitää olla eurooppalaisen koulutuspolitiikan kärkikysymyksiä vastakin. EU:n pitää satsata tutkimukseen ja tuotekehitykseen huomattavasti nykyistä enemmän, jotta mantereemme uudistusvoima säilyy. Suomen on oltava tässä suunnannäyttäjä, joka varmistaa, että Euroopan osaamistaso ja kilpailukyky nousee maailman parhaaksi.

]]>
<![CDATA[Kasvot Euroopalle]]>Wed, 08 May 2019 06:53:38 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/kasvot-euroopalleKolme viikkoa sitten sain yli 4500 ääntä eduskuntavaaleissa ja jäin alle 300 äänen päähän paikasta Arkadianmäellä, mutta nyt on aika katsoa tulevaisuuteen. Europarlamenttivaalit käydään 26.5. ja olen ehdolla niissä.

Olen työskennellyt aiemmin EU-asioiden asiantuntijana ja puhun äidinkielenäni niin suomea kuin ranskaa. Minua ei pelota Brysselin kabinetit eikä pitkät kokoukset. Minua pelotaa, että poltiikassa ei kuulu nuoren sukupolven ääni.

Minulle Euroopan unioni on ennen k
aikkea rauhan projekti. Aikamme suurimmat haasteet eivät katso valtioiden rajoja. Meidän on toimittava yhdessä, jotta voimme toteuttaa riittävät toimet ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi. Päästökauppaa on laajennettava ja kehitettävä.

Me tarvitsemme globaalia solidaarisuutta
. EU ei ole yksinäinen saari. Meidän on toimittava globaalisti köyhyyden taittamiseksi. EU on maailman suurin kehitysavun maksaja ja meidän on varmistettava, että naisten ja tyttöjen oikeudet säilyvät edelleen korkealla prioriteeteissä.

Toimiakseen, EU:n talouden on oltava kunnossa. Jäsenmailla on yhteiset pelisäännöt ja vapaamatkustajuutta ei tule sallia. Yhteiset sisämarkkinat reiluilla pelisäännöillä ovat myös Suomen etu.

Euroopan unionin perusarvoja ovat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio. Me tarvitsemme vahvan unionin, joka puolustaa niitä arvoja, joille se on rakennettu. Yhteisömme on vahva vain silloin kun kunnioitamme näitä periaatteita.

Euroopan parlamentti koostuu lähinnä keski-iän toisella puolella olevista miehistä, joiden ajatus Euroopasta on kylmän sodan ajalta.

Nyt on aika muuttaa se. Parlamentti kaipaa modernia ajattelua ja asennetta. Me tarvitsemme Euroopan unionin, joka näyttää Euroopalta. Me tarvitsemme nuoria, naisia, muun sukupuolisia ja kaikenvärisiä ihmisiä.

Me tarvitsemme kasvot Euroopalle.

Seuraa matkaani Facebookissa, Instagramissa tai nettisivuillani ja ennen kaikkea; äänestä!]]>
<![CDATA[4564]]>Mon, 15 Apr 2019 06:28:57 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/4564Heräsin tänään uskomattoman kiitollisuuteen ja ketutukseen. 4564 ääntä. Se on paljon. Se ei eilen riittänyt, mutta edellisellä kerralla sillä äänimäärällä oltaisiin menty läpi. Mä oon kiitollinen ja ylpeä mun tiimistä.

Tämä kampanja on ollut mulle osoitus siitä, että muutos on mahdollista ja että todella moni ihminen uskoo minuun. Mulla on ollut koko kampanjan ajan sellainen olo, että en tee tätä työtä yksin. Mä voin luottaa mun tiimiläisiin ja olen yhä uudelleen ja uudelleen liikuttunut siitä, miten moni taitava ystävä ja tuikituntematon on halunnut uhrata aikaa siihen, että ajatukseni maailman muuttamisesta paremmaksi tulisi todeksi.

Vielä isompi asia tässä kampanjassa on ollut mulle se, että miten moni ihminen on ottanut minuun yhteyttä. Miten moni ruskea tyttö on laittanut mulle viestiä ja sanonut, että mä olen inspiroinut heitä.

Mä en halua valehdella, etteikö muhun sattuisi ja etteikö musta tunnu pahalta, mutta samalla mä haluan sanoa teille kaikille, että tässä ei nyt kyllä hävitty – tässä muutettiin jo maailmaa. Niillä keskusteluilla mitä me käytiin, niillä on muutettu todellisuutta. Sanat, kuvat ja teot muuttavat todellisuutta. Minun näköinen ihminen vaalimainoksessa, paneelissa ja keskustelutilaisuuksissa antaa lisää voimaa minun kaltaisille nuorille lähteä tavoittelemaan unelmaansa politiikassa.

Tämän kampanjan aikana mä olen matkannut ympäri Helsinkiä ja puhunut satojen erilaisten helsinkiläisten kanssa. Mä olen käynyt kaupunginosissa minne mun normaali elämänrytmi ei ole mua vienyt. Nämä keskustelut on tehneet musta paremman kaupunginvaltuutetun. Ne ovat alleviivanneet mulle sitä, kuinka suuria alueellisia eroja meillä tässä kaupungissa on. Helsinkiin keskittyy kaikkea ihanaa mitä me rakastetaan, mutta suuri määrä pahoinvointia ja ongelmia. Mulle tämä kampanja on osoittanut miten paljon työtä meillä on tässä kaupungissa tehtävänä.
Kuten sanoin jo vaalikentillä, Vihreä lista oli todella hyvä. Vaalitulos osoittaa sen, että ne asiat, joita puolue ajaa on tärkeitä ja merkityksellisiä. Mulle tää viestii sitä, että ne asiat jotka ovat minulle tärkeitä – ilmasto, tasa-arvo ja koulutus, näiden edistäminen on tärkeää suomalaisille.

Kiitos vielä kerran kaikki minua äänestäneet, tsempanneet, kampanjaa kanssani tehneet ja minun kampanjaani lahjoittaneet. Tämä oli hyvä tulos, mutta tällä kertaa se ei riittänyt.

Työ jatkuu, ei Arkadianmäellä, vaan Helsingin kaupungintalolla.

​]]>
<![CDATA[Ensimmäinen ja ainoa?]]>Wed, 10 Apr 2019 08:48:16 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/ensimmainen-ja-ainoaOsallistuin maanantaina piispa Teemu Laajasalon vetämään keskusteluun myötätunnosta ja vähemmistöistä. Keskustelun lomassa totesimme, että mikäli minut valitaan, olen ensimmäinen musta naiskansanedustaja. Piispa Laajasalo kysyi suoraan ”Fatu, haittaisiko sinua jos jäisit vain siksi mustaksi naiskansanedustajaksi?” Kysymys ei yllättänyt. Vastasin ettei haittaisi, enkä jäisi.

Minä en voi valita edustanko vähemmistöä vai en. Ennen kuin avaan suuni, muut kategorisoivat minut sen perusteella miltä minä näytän. Minulle puhutaan helposti kadulla ja kahviloissa englantia kun oletetaan, että en osaa suomea. Minun uskontoani arvuutellaan ja minulta kysytään mitä heimokieliä osaan, minun suomen kieltäni kehutaan, mutta siitä kuvitellaan löytyvän jotain aksenttia. Olen tottunut tähän.

Siinä, että olisin eduskunnan ensimmäinen musta nainen ei olisi sinänsä minulle mitään uutta, sillä olen tottunut myös olemaan ensimmäinen. Valitettavasti olen tottunut olemaan usein myös ainoa. Kun opetin, olin ainoa musta opettaja. Kun minut valittiin ylioppilaskunnan hallitukseen, olin taas ainoa musta. Yliopiston rehtori halusi, että menen kuvissa aina eturiviin jotta “voi näyttää miten meillä täällä kaikenlaiset opiskelijat pääsevät etenemään”. Sama meininki seurakuntaneuvostossa, korisjoukkueessa, työhaastattelussa ja töissä.

Kun kuulun päällepäin näkyvään vähemmistöön, en voi päättää sitä kategorisoivatko ihmiset ympärilläni minut. Siksi ollen joutunut ponnistelemaan monissa paikoissa enemmän kuin muut. Tämä on saanut aikaan sen, että minä en mene kokouksiin valmistautumatta, että luen materiaalit huolella, suunnittelen, neuvottelen, hankin lisätietoa ja arvioin.

Tämä on toimintamalli jonka opin lääkäri-isältäni. Isäni opetti minulle, että koska edustaa vähemmistöä niin pitää olla aina hieman paremmin valmistautunut ja tehdä hieman enemmän töitä. Minä toivon, että sitten, kun minulla on omia lapsia, tämä ei enää olisi totta. Nykyään vielä on. Minun on pitänyt ja edelleen pitää todistaa, että en ole vain kiintiö, vaan kykenen samaan tai enempäänkin kuin muut.

Osmo Soininvaara sanoi minusta näin: ”Kun Fatu valittiin Vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtajaksi, en tuntenut häntä lainkaan ja ajattelin, että kyse oli halusta pitää etnistä vähemmistöä esillä, siis positiivisesta diskriminaatiosta. Häpeän ennakkoluuloani. Fatu kuuluu ryhmän ehdottomiin älykköihin ja lisäksi vielä reaaloihin.Oden kommentti on rehellinen ja kertoo siitä miten monet Suomessa ajattelevat.

Olen urallani menestyvä akateeminen kaupunkilainen. Olen tunnetusti nopeaälyinen ja -sanainen sekä arvostettu neuvottelija ja taitava vaikuttamaan. Näistä ominaisuuksistani olen saanut palautetta sekä työssäni että vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtajana, joksi minut valittiin jo toiselle kaudelle. Tämä arvostus näkyy nyt vaalienkin aikaan, kun moni loistava ehdokaskollega on nostanut minua. Tukiryhmässäni on useita arvostettuja konkaripoliitikkoja. 
Ennakko-oletus kiintiöehdokkuudesta näkyy, kun tapaan ihmisiä vaaliteltoilla ja saan keskustelumme jälkeen sähköpostia. Hieman nolostuneina ihmiset kertovat, että yllätin puheillani taloudesta ja työllisyydestä, ja että minulla oli viisaita ja pohdittuja ajatuksia. 

Tämän kampanjan aikana moni nuori ihminen on tullut tapaamaan minua ja kertonut, että olen heille poliittinen inspiraatio ja esikuva. Olen halannut heitä, katsonut suoraan silmiin ja sanonut “politiikka tarvitsee myös sinua”. 

Minua ei haittaa lainkaan olla ensimmäinen, kunhan en jää ainoaksi. Mustat naiset, miehet ja muun sukupuoliset iästä riippumatta ansaitsevat useamman kuin kourallisen edustajia eduskuntaan.​ He ansaitsevat eduskuntaan joukon ihmisiä, jotka pystyvät samaistumaan heidän kokemuksiinsa ja ennen kaikkea ihmisiä jotka ovat valmiina tekemään ahkerasti töitä.

Ennen kaikkea Suomi ansaitsee kaikki lapset ja nuoret väristä riippumatta kasvamaan ja kukoistamaan, saavuttamaan koko potentiaalinsa ja rakentamaan parempaa huomisen yhteiskuntaa.

]]>
<![CDATA[Meillä on vain yksi planeetta]]>Sat, 06 Apr 2019 09:06:19 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/meilla-on-vain-yksi-planeetta

Maapallo voidaan pelastaa tarttumalla rohkeasti toimeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Täydellisen poliittisen haluttomuuden aika on ohi. Me olemme luoneet nämä ongelmat ja me voimme myös ratkaista ne.

Ilmastonmuutoksen ratkaisemisen vastuu ei ole pelkästään yksittäisellä ihmisellä vaan erityisesti päätöksentekijöillä. Ilmastonmuutosta hillitsevät laajamittaiset toimenpiteet ovat suurin kysymys, mikä eduskunnan tulee käsitellä seuraavalla vaalikaudella. Jos haluamme jatkossakin lumisia talvia, jos haluamme pysäyttää pahenevat luonnonkatastrofit, jos haluamme että lapsemme voivat uida Itämeressä on meidänmuutettava politiikkaamme nyt heti. Meillä ei ole oikeutta tuhota tätä planeettaa.

​Tässä ehdotukseni toimenpiteksi:
 1. Suomen on tehtävä suunnitelma ilmastolle haitallisten tukien alasajosta 10 vuodessa
  Me voimme päättää millaisia valintoja me tuemme ja näiden valintojemme tulee hillitä ilmastonmuutosta.


 2. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä on luovuttava asteittain sekä lämmön- että sähköntuotannossa
  Tähtäimessä on, että kivihiilen, polttoturpeen ja polttoöljyn käyttö loppuisi 2020-luvun aikana ja maakaasun 2030-luvulla.

 3. Verotuksella on ohjattava kulutusta
  Kestävä vaihtoehto on aina kuluttajalle kannattavin.

 4. Koulutuksen on kasvatettava lapsia ja nuoria kestävään elämäntapaan ja valintoihin
  Ilmasto- ja ympäristökysymysten pitää näkyä entistä vahvemmin opetussuunnitelmissa ja koko toimintakulttuurissa.
]]>
<![CDATA[Usein kysyttyjä kysymyksiä]]>Sat, 06 Apr 2019 06:54:37 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/usein-kysyttyja-kysymyksia
Multa on vaalikentillä kyselty kaikenlaisia kysymyksiä. Päätin koostaa vastaukset niihin yhteen postaukseen. Jos sulla on jotain kysyttävää, voit kommentoida mun postauksia Facebookissa tai lähettää mun poliitikkosivulle yksityisviestin. Mä vastaan kaikkiin kysymyksiin mielelläni.

Teen myös sunnuntaina kello 17:00 mun instagramissa Ask me anything -liven eli voit lähettää mulle minkä vaan kysymyksen ja mä vastaan! Voit jo nyt ottaa seurantaan mun instagramin tilin: @fatimwdiarra


Translaki
Sivistysvaltiossa ei pakkosterilisoida ihmisiä. Piste. Sukupuolten moninaisuus on fakt. Näin cis-hetero naisena mä ajattelen, että kukaan ei tarvitse mun ”hyväksyntää” ja ei ole minun asiani määrittää mikä on oikein jotain tiettyä vähemmistöä kohtaan. Kyse on edustavuudesta. Minä allekirjoitan trans- ja muunsukupuolisten omien etujärjestöjen tavoitteet tasa-arvosta ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Tulevan eduskunnan on uudistettava translaki itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi ja erotettava sukupuolen juridinen vahvistaminen ja lääketieteellinen prosessi toisistaan.

Suostumus2018
Minusta tämä on lopulta aika yksinkertaista: seksi on hauskaa kun siihen on lupa, ellei ole, kyseessä on raiskaus. Allekirjoitin kansalaisaloitteen raiskauksen määrityksestä rikoslakiin heti kun se oli mahdollista. Minusta on tärkeää, että rikoslaissa raiskaus määritellään nimenomaan suostumuksen puutteen kautta.

Terapiatakuu
​Kannatan ehdottomasti terapiatakuuta. Terapiatakuun avulla apua tarvitseva saisi hoitoa, vaikka hänellä ei olisi taloudellista mahdollisuutta hakeutua yksityiseen psykoterapiaan. Hoidosta tulisi siis saavutettavampaa ja yhdenvertaisempaa. Tällä hetkellä liian moni joutuu taistelemaan hoidosta, kun on kaikista heikoimmillaan. Tämän tiedän omastakin kokemuksesta. Jalkaleikkaukseenkin pääsee, kun jalka menee poikki – ei puolen vuoden päästä. Saman pitäisi päteä mieleen.

Eläinten oikeudet
Mulle eläinten oikeudet ja luonnon itseisarvo olivat isoja syitä puoluetta valitessa. Mä ajattelen, että se miten me kohdellaan puolustuskyvyttömiä määrittää myös sen millaisia me todella olemme ihmisinä. Vastustan turkistarhausta, en syö lihaa enkä kanaa. Juusto en ole vielä luopunut, mutta minun on jatkuvasti vaikeampi oikeuttaa itselleni eläinkunnan tuotteiden käyttäminen.

Perustulo
Kannatan perustuloa. Sosiaaliturva on uudistettava vastaamaan 2000-luvun yhteiskunnan ja työmarkkinoiden olosuhteita. Tässä ajassa tarvitaan uudenlaista turvaa, kun työ on murroksessa ja ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää suuria yhteiskunnallisia muutoksia. Meidän on torjuttava köyhyyttä, vähennettävä byrokratiaa sekä helpotettava työntekoa ja yrittäjyyttä. Perustulo mahdollistaa sosiaalityöntekijöiden keskittymisen niiden ihmisten auttamiseen, jotka apua tarvitseva. Perustuloa olisi hyvä kokeilla laajemmin ja se tulisi kattaa koskemaan myös opiskelijoita, joiden opintotuki ei tänään riitä edes peruselämiseen.

Asevelvollisuus
Mielestäni nykyinen järjestelmä syrjii nuoria miehiä. Me tarvitsemme mallin, joka kohtelee sukupuolia tasa-arvoisesti. Pidän itse tärkeimpänä, että asepalvelus lähtee vapaaehtoisuudesta ja kannustavuudesta.

Vanhempainvapaauudistus
Kannatan tätä ja erityisesti 6+6+6 mallilla. Tällä hetkellä vain pieni osa miehistä jää kotiin lasten kanssa. Uusi malli parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla ja antaisi myös isille oikeuden isyyteen. Kaikissa malleissa tulee ottaa huomioon se, että meillä on monenlaisia vanhempia. Perinteisen perheyksikön lisäksi on yksinhuoltajia, sateenkaariperheitä ja uusioperheitä. Mallissa voitaisiin ottaa huomioon myös se, että perheeseen saattaa kuulua myös muita läheisiä: tätejä, setiä tai isovanhempia, joiden kanssa voisi jakaa tämän ajan. Tämä malli yhdessä maksuttoman varhaiskasvatuksen kanssa loisi tasaisemmat lähtökohdat kaikille lapsille ja lapsiperheille.


]]>
<![CDATA[Aika maksaa koulutusvelat takaisin]]>Mon, 01 Apr 2019 14:10:14 GMThttp://fatimdiarra.fi/blogi/aika-maksaa-koulutusvelat-takaisinKoulutuksesta on leikattu yli 2 miljardia euroa tällä ja edellisellä hallituskaudella. Se on aivan käsittämättömän iso summa. Leikkaukset on tehty suorien leikkausten lisäksi indeksejä jäädyttämällä, normeja löyhentämällä, rahoitusvastuusta vetäytymällä ja pysyvää toimintaa hankkeistamalla. Kekseliäisyyden puutteesta ei ainakaan voi syyttää!

Moni kysyy, miksi leikkauksia on tehty, vaikka kukaan ei niitä kannata? No, lets face it: Leikkaukset ovat olleet mahdollisia, koska niillä on ollut kaikkien suurten puolueiden tuki. Koulutuksesta leikkaaminen on ollut heistä vähemmän epämiellyttävää kuin verotuksen nostaminen suurituloisilla, velanoton maltillisempi vähentäminen, veronkierron torjuminen tai ympäristölle haitallisten tukien leikkaaminen. Lapsilta, nuorilta ja työttömiltä on ollut helppo viedä. Sipilän hallitus tullaan muistamaan maamme historian sivistyskielteisimpänä hallituksena.

Leikkausten vuoksi opetustunteja on vähennetty, opettajia irtisanottu ja opetusryhmiä suurennettu. Lukioissa on ollut jopa 50 oppilaan ryhmiä, monella nuorella on amiksessa opetusta alle 16 tuntia viikossa. Ammatillisesta koulutuksesta on vähennetty 1600 opettajaa ja ammattikorkeakouluista suunnilleen saman verran.

Mielestäni pahinta on, että opiskelijat eivät ole saaneet tarvitsemaansa tukea ja ohjausta eivätkä opettajat tarvittavaa täydennyskoulutusta. Pienryhmiä on lakkautettu, mutta tukea ei ole tuotu tavalliseen ryhmään. Näin esimerkiksi inkluusio on muodostunut monelle opettajalle kirosanaksi ja digitalisaatio oppimista haittaavaksi riesaksi. Näin ei saisi olla. Resursseja uudistumiseen tarvitaan, kehittämiselle pitää olla voimavarat ja opettajilla mahdollisuus tehdä työnsä hyvin.

Konkreettinen osoitus leikkausten haitallisista vaikutuksista on ollut Sipilän hallituksen käsiin levähtänyt osaajapula. Ensin leikattiin ammatillisesta ja aikuiskoulutuksesta niin että natisi ja sitten hups hei, yritysten kasvun suurimmaksi esteeksi muodostuikin se, ettei osaavaa työvoimaa ole tarjolla. Tämä on osoitus lyhytjänteisestä politiikasta, jolla leikataan perustaa tulevaisuuden kasvulta. Suurimpiä häviäjiä olivat kuitenkin ne nuoret ja aikuiset, jotka sysättiin syrjään, ja joille ei tarjottu uusia mahdollisuuksia sen jälkeen, kun työpaikat lähtivät alta.

Suoranaiset leikkauskiiman lisäksi koulutuksesta leikkaaminen on ollut mahdollista myös siksi, että 90-luvun laman ja uusliberalistisen politiikan seurauksena koulutukselta leikattiin sitä suojaava normiperusta sekä toiminnan valvonta ja muu ohjaus ihan minimiin. Kouluihin ei ole säädetty opettajamitoitusta toisin kuin sote-alalle hoitajamitoitus. Toiminnan lain mukaisuutta ja turvallisuutta ei valvota eikä ongelmiin puututa ennakollisesti niin kuin vaikkapa elintarvikealalla. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä lakeja ei tarvitse noudattaa. Laki ei suojaa lasta.

Jotta leikkausten vahingolliset vaikutukset jäisivät mahdollisimman lyhytkestoisiksi, on rahoitustasoa nostettava pikaisesti. Vihreiden tavoitteena on palauttaa koulutukseen miljardi euroa rahoitusta seuraavalla hallituskaudella. Se on hyvä alku, ja toivon että siihen löytyy tuki myös muilta puolueilta. Tällä rahalla voitaisiin maksaa koulutusvelkoja takaisin sekä varmistaa lasten sivistyksellisten oikeuksien toteutuminen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että
 •  Säädetään opettajamitoituksesta lailla ja huomioidaan mitoituksessa myös vieraskieliset oppilaat
 •  Turvataan ammatillisen koulutuksen opiskelijalle oikeus opetukseen
 •  Turvataan oikeus myös opiskeluun pienryhmässä silloin, kun se on lapsen edun mukaista.
 •  Annetaan aluehallintovirastoille oikeus puuttua ja sanktioida oma-aloitteisesti toimintaa, jos se on järjestetty lain vastaisesti. 
]]>